Συμπόσιο Αθλητικού Τουρισμού
Συνέδρια
Εγγραφή σε Newsletter
* indicates required


Συμπόσιο Αθλητικού Τουρισμού

1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη και Διεθνές Συμπόσιο για τον Αθλητικό Τουρισμό στο Γκολφ της Γλυφάδας

Με ιδιαίτερη μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη και Διεθνές Συμπόσιο για τον Αθλητικό Τουρισμό στο Γκολφ της Γλυφάδας. Οργανωτής της εκδήλωσης ήταν το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών το οποίο προσφέρει για το Ακαδημαϊκό Έτος 2008-2009 για δεύτερη χρονιά την ειδίκευση «Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών» και για έβδομη χρονιά την ειδίκευση «Ανάπτυξη και Διοίκηση Υπηρεσιών Εναλλακτικού Τουρισμού» στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του. Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση του αθλητικού και τουριστικού τομέα μέσω των αναλύσεων κορυφαίων προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής και επιχειρησιακής κοινότητας με στόχο τη δραστηριοποίηση και ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Το καλωσόρισμα στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Υπηρεσιών Καθηγητής Γεώργιος Σιώμκος. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Γρηγόρης Πραστάκος. Ο κ. Πολύκαρπος Ευσταθίου, Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΤ, απεύθυνε χαιρετισμό εκπροσωπώντας το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ παρουσιάζοντας τις ενέργειες του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης προς την κατεύθυνση της στροφής στην Ελλάδα προς τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα του αθλητικού τουρισμού δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις δυνατότητες της χώρας μας μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Την Κήρυξη Έναρξης Εργασιών της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης και Διεθνούς Συμποσίουπραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Σταύρος Δουβής ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία των εναλλακτικών  μορφών τουρισμού και ιδιαίτερα του αθλητικού τουρισμού στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Παρουσιάζοντας παραδείγματα από άλλες χώρες στο πως έχουν αναπτύξει διάφορες μορφές αθλητικού τουρισμού. Στη συνέχεια η κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου Πρόεδρος της Special Olympics Ελλάς παρουσίασε την Παγκόσμια Διοργάνωση των Special Olympics του 2011 που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα εντυπωσιάζοντας το ακροατήριο με τη σημασία και το μέγεθος της διοργάνωσης.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα συνεχίστηκε η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αθλητικού Τουρισμού με τον Καθηγητή του ΤΕΙ Αθήνας κ. Περικλή Λύτρα να κάνει μια εκτενή και εμπεριστατωμένη εισαγωγή στον εναλλακτικό τουρισμό στις μορφές του, στις τάσεις που έχουν αναδυθεί και στις προοπτικές ανάπτυξης του στην Ελλάδα. Τη σημασία του αθλητικού μάνατζμεντ & μάρκετινγκ στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα ανέλυσε ο Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θάνος Κριεμάδης τονίζοντας την ανάγκη της ελληνικής αγοράς για στελέχη με κατάρτιση στα θέματα αθλητικού μάνατζμεντ και μάρκετινγκ. Η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη έκλεισε με τον κ. Εμμανουήλ Μαρκόπουλο, Μεταπτυχιακό Φοιτητή του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών, ο οποίος παρουσίασε το Άθλημα της Ιστιοσανίδας και η Συμβολή του στον Ροδιακό Τουρισμό. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση έδωσε το παράδειγμα πως μια περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη μπορεί να εντάξει και τον αθλητικό τουρισμό ιδιαίτερα σε εποχές χαμηλής τουριστικής κίνησης. Τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού ήρθε να τονίσει και ο γνωστός επιχειρηματίας, κ. Νίκος Λαυρεντίδης. Ενδιαφέρουσα παρέμβαση έκανε και ο Δήμαρχος Αφάντου κ.Σάββας Διακοσταματίου ο οποίος παρουσίασε τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν σε δημοτικό επίπεδο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού τονίζοντας όμως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στη χάραξη της τουριστικής τους πολιτικής.

Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα ξεκίνησε το Διεθνές Συμπόσιο αθλητικού Τουρισμού με  τον Ομότιμο Καθηγητή του ΟΠΑ κ.Ευθύμιο Πουρναράκη και την εισήγηση του για τον αθλητικό Τουρισμό του Golf και την προβολή μέρους του Φιλμ «The Odyssey of Golf» του Καρδιοχειρούργου – Πανεπιστημιακού κ. Χρήστου Λόλα. Το μέγεθος και η ποιότητα του τουρισμού των golfers έγιναν κατανοητά από όλους τους παραβρισκόμενους τονίζοντας έτσι την σημασία που θα πρέπει να δοθεί σε αυτό το είδος αθλητικού τουρισμού. Η Ανάπτυξη του Ποδηλατικού Τουρισμού στην Κύπρο και οι Ενέργειες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) ήταν το θέμα της παρουσίασης της κ. Μόνικας Λιατίρη, Λειτουργού Τουρισμού στο Τμήμα Στρατηγικής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. Η παρουσίαση αυτή πρόσθεσε μια ακόμα διάσταση του αθλητικού τουρισμού που στην Ελλάδα δεν έχει αναπτυχθεί καθόλου και αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δυνατότητα επέκτασης της τουριστικής περιόδου για πολλούς προορισμούς. Τέλος το Διεθνές Συμπόσιο έκλεισε ο Πρόεδρος ΠΑΕ «Αστέρας Τρίπολης» κ.Ευάγγελος Κρητικός, ο οποίος έκανε την παρουσίαση του Αθλητικού Κέντρου της ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης. Οι δυνατότητες ανάπτυξης και προβολής μιας ολόκληρης πόλης μέσα από το ποδόσφαιρο έγιναν κατανοητά σε όλους τους παραβρισκόμενους μετά από τη σύντομη, αλλά εύστοχη παρουσίαση του κ. Κρητικού.

Η 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη και το Διεθνές Συμπόσιο για τον Αθλητικό Τουρισμό έκλεισε ο Διευθυντής του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών του ΟΠΑ Καθηγητής Μάρκετινγκ Γιώργος Σιώμκος με την Εξαγγελία της «Ελληνικής Χάρτας Αθλητικού Τουρισμού». Η χάρτα αυτή φιλοδοξεί να θέσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα, προτείνοντας την ανακήρυξη τους έτους 2009 από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ως «Έτος Αθλητικού Τουρισμού».

Ελληνική Χάρτα Αθλητικού Τουρισμού

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) στη Διοίκηση Υπηρεσιών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) διοργάνωσε την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008 στο Golf Γλυφάδας Αττικής αφενός μεν ένα Διεθνές Συμπόσιο και αφετέρου την 1η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη με θέμα τον Αθλητικό Τουρισμό.

Σκοπός και στόχος αυτών των δύο εκδηλώσεων υπήρξε η ευαισθητοποίηση τόσο του αθλητικού όσο και του τουριστικούτομέα μέσα από τις αναλύσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας με στόχο τη δραστηριοποίηση και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Το όλο ενδιαφέρον του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών για τον Αθλητικό Τουρισμό εδράζεται στο γεγονός ότι δύο από τις κύριες εξειδικεύσεις του, αυτές

 • της Ανάπτυξης και Διοίκησης Υπηρεσιών Αθλητικού Τουρισμού
 • της Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών

αποτελούν και τη βάση της εγχώριας παραγωγής των μελλοντικών στελεχών, τα οποία προορίζονται να διοικήσουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας.

 

Η θεματολογία των δύο αυτών εκδηλώσεων βασίστηκε σε μία ολοκληρωμένη σειρά σημαντικών εισηγήσεων επί του θέματος, η πορεία των οποίων επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στην κατανόηση της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα μέσω της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις έκαναν ορατή την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου μέσα από το οποίο, θα παράγονται σύγχρονοι και καλά εκπαιδευμένοι ανθρώπινοι πόροι για τη στελέχωση των επιχειρήσεων και των οργανισμών Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα.

Απόρροια αυτής της κινητοποίησης και όσων θα ακολουθήσουν αποτελεί η εξαγγελία από τον Καθηγητή κ. Γ. Σιώμκο, Διευθυντή του ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών του ΟΠΑ, της Ελληνικής Χάρτας Αθλητικού Τουρισμού, που ακολουθεί.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 1. Ελληνική Αρχαιότητα

  Η χώρα μας είναι αυτή που από την αρχαιότητα γέννησε όλως σημαντικούς θεσμούς, όπως οι Αμφικτιονίες και οι Ολυμπιακοί Αγώνες επάνω στους οποίους στηρίχθηκαν οι σημερινοί σε σχέση με τη φιλοξενία και την άθληση.

 2. Σύγχρονη Ελλάδα

  Η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και της σύγχρονης τέλεσής των.

 3. 20ος αιώνας

  Η Ελλάδα μετατρέπεται στα μέσα του αιώνα σε χώρα υποδοχής ξένων τουριστών και συγκαταλέγεται στους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, παγκοσμίως.

 4. Πόροι Προσέλκυσης

  Οι πόροι προσέλκυσης αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα είναι οι πολύ καλές κλιματολογικές συνθήκες της, οι απέραντες ακτογραμμές της, οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης θαλάσσιων σπορ.

 5. Αθλητικές Εγκαταστάσεις

  Οι αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών που κατασκευάστηκαν σε ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες ιδίως πολυτελείας και Α’ κατηγορίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και οι οποίες εκσυγχρονίζονται εκ νέου στις αρχές της νέας χιλιετίας.

 6. Διοργάνωση Παγκόσμιων και Διεθνών Αθλητικών Γεγονότων

  Η διοργάνωση παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας του 2004, η διοργάνωση διεθνών – διακρατικών γεγονότων όπως ο τελικός του Champions League Ποδοσφαίρου του 2007, το Final Four Μπάσκετ του 2007, έδωσαν το στίγμα της σπουδαιότητας ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού.

 7. Συνεργασία Αθλητικών και Τουριστικών Φορέων

  Η συνεργασία αυτή έγινε πράξη πριν και κατά τη διάρκεια των προαναφερθεισών μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων με αμοιβαίο όφελος.

 8. Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Κίνημα Αθλητικού Τουρισμού

  Αυτό ξεκινάει από σήμερα και στοχεύει στην εκπαίδευση και την κατάρτιση στελεχών και εργαζομένων σε κάθε λογής επιχειρήσεις και οργανισμούς που άπτονται του αθλητικού τουρισμού.

 9. Το ΜΠΣ στη Διοίκηση Υπηρεσιών είναι στις Επάλξεις του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα

  Το Πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη, την επέκταση και την προώθηση του μοντέλου αθλητικού τουρισμού που ταιριάζει στην Ελλάδα και τη στήριξη του Ελληνικού Τουρισμού και του Ελληνικού Αθλητισμού με καταρτισμένα στελέχη και επαγγελματίες.

 

Η Πρόταση Ανακήρυξης από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού του έτους 2009 ως «Έτους Αθλητικού Τουρισμού»


Η διαδικασία υποβολής και αποδοχής αιτήσεων παρατείνεται έως την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018. 

Ακολουθήστε μας στα Social Media

ΟΠΑ - Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Υπηρεσιών
Copyright 2018 - All Rights Reserved